SvenskaDanskEnglish
Sök
Godsletaren

Leveransvillkor, är det något att verkligen bry sig om?

Handen på hjärtat, hur många av Er är det som verkligen tänker efter när leveransvillkoret skall väljas?

Jag vill påstå att det tyvärr är allt för många som rent slentrianmässigt kör vidare med det villkor som användes förra gången. Ibland händer det att valet kommer från en tidigare kollega som kanske inte tyckte att det var så viktigt med vilket leverans villkor som skulle användas.

Leveransvillkor, vi borde säga Incoterms som är den korrekta benämningen. Incoterms står för International Commercial Terms, alltså internationella handels termer. Dessa är verkligen internationella, tro inget annat. Det är den Internationella Handelskammaren som hanterar regelverket, något som har varit aktuellt sedan första utgåvan kom ut 1936.

Idag så har vi Incoterms 2000 som reglerar säljarens och köparens skyldigheter när det gäller kostnader och inte minst risker vid internationell handel. I skrivande stund så håller man på att revidera leveransvillkoren till ett kommande nytt regelverk, ett nytt Incoterms 3000. Man räknar med att det nya regelverket kommer träda i kraft senast 1: e januari 2011.

Många faller i fällan att endast se kostnadsfördelningen, vanligtvis vem som skall betala den som utför transporten. Man glömmer ofta bort riskfördelningen, något som kan få långtgående konsekvenser den dag olyckan är framme. Många tror helt felaktigt att transportören kommer att stå för ersättningen. Man skall komma ihåg att Incoterms endast reglerar säljare och köpares skyldigheter, inte tredje part så som en transportör.

I kommande expertens råd så skall vi kika på de vanligaste leverensvillkoren med allt vad de innebär. Detta gäller både från säljaren såväl som ur köparens synvinkel. Ni kommer att finna att det inte är så lätt som man kan tro, det finns inget svart eller vitt i val av leveransvillkor. Det som passar säljaren kanske inte passar för köparen, som alltid så gäller det att komma fram till en gyllene medelväg.


I vänsterkolumnen finns länkar till alla Peter Hellmans artiklar i ämnet Incoterms!

Artikel om Incoterms - D-villkoren (bl a DAF, DDU och DDP) publiceras inom kort

   

Skriv ut

Tipsa en vän